注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

(● ̄▽ ̄●)雀大人の雀★巢

☆Do you remember me?☆

 
 
 

日志

 
 

船到桥头唔直都要直架啦!  

2009-11-06 06:42:56|  分类: 谁羡慕像我这样强 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

琴日好神奇,下午训训下觉,突然一年前暑假嗰阵我打工既嗰间合富地产公司打电话离比我

以前间公司打电话过离已经够出奇了,我开头以为边个旧同事话想同我叙旧

点知一接电话我仲出奇,首先电话入边嗰个女我唔知距係边个,但距就知道我之前係边间分行做过,知我係边个,距仲要问我有冇兴趣重操旧业翻合富做翻老本行……

关于呢个问题我就真係完全冇考虑过,跟住我就比距问到我O晒嘴,于是我就同距讲话我暂时未考虑到呢个问题,距就同我讲话我考虑清楚之后可以打翻嗰个电话翻去话距知……

我真係丈二和尚摸不着头脑了,事因当年我辞职既时候我都冇捻过有朝一日我会翻去合富做,仲要距亲自打电话离问我想唔想翻去做咁有“诚意”,我就真係觉得奇怪了,莫非最近合富发生咩大事?跟住飞条短问阿SA,距又未回我,唔理住,稳日亲自去革新路问下发生咩事就係了

不过如果话翻去一做就经理级咁我又唔拘啊……哇哈哈哈哈哈,发白日梦吧你笨蛋……=。=

跟住呢几日都听到人地话我好重心计……

我就郁闷了,我几时有用过心计对你地?我只会係对付我既敌人或者係保护自己既时候先会用心计

跟住只死路比就同我讲话:你自己重心计你自己唔觉,你唔睇下你平时捻嘢嗰阵个样几恐怖……

妈的……我平时嗰D係叫计划好每一步,以防不测,唔係叫心计……你地电视剧睇上脑咩……

何况你地又以为我咩都捻咁多好开心咩,咁做人不知几辛苦啊,白头发都多D啦,但又唔可以唔捻……

唉,真係冇人明白我,个个都唔信我,爱人朋友都防我,我根本就唔会害人,亦唔中意厄人,讲嘢做事都好直接,点解你地要咁捻我呢?

然后呢……我还继续在等啊等

唉,以前我地好多嘢讲架,有咩唔开心都会互诉,无聊又会大家浪费下大家D短信,但点解而家变到好似连专登想稳话题离讲,都稳唔到咁架……真係郁闷了……好怀念以前既日子呢……

有人话见到我而家咁等法,都替我觉得辛苦……

我却只能苦笑说:一切都係我自己摞离既

我从来就不乏爱我既人,但我从来只会在乎自己想要同想做以及自己爱既嘢,从而忽略咗其它,亦不听人劝,虽然咁难免会伤害到爱我既人,亦都会伤害到自己,杀人一万自损八千呢个道理我好明白,但呢个就係我既性格,通俗D讲,死牛一边颈,点讲我都冇办法改,我决定咗承认咗既事,我就会坚持到底,边个劝都冇用

正所谓周瑜打黄盖,一个愿打,一个愿挨

当然如果最后天如人愿,咁我做下黄盖比人打多几下又点话?

牺牲,都要有价值,我从来唔打冇把握既仗,不过呢次我又真係冇几多胜算在手

天时同人和我都冇,地利顶多与对手共分,逆境战吧

虽然我都好擅长打逆境战,但係,而家唔係打机啊,机会只有一次,实在不容有失啊

加上主导权不在我手,压力啊,我如何才能逆转如此不利既战况呢?

总有一天会有出路的,只要相信,会过去的,不能放弃!

船到桥头自然直嘛!大不了把桥都撞塌了,也要冲过去啊!

  评论这张
 
阅读(90)| 评论(8)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017